Ντολμαδάκια αρτυμένα

Ντολμαδάκια με τόνοΝτολμαδάκια με τόνο
Πεντανόστιμη συνταγή για τις αρτύσιμες μέρες του καλοκαιριού. Φρέσκα αμπελόφυλλα τυλιχτά με γέμιση τόνο, πλιγούρι και γραβιέρα!

Υλικά

φρέσκα αμπελόφυλλα ζεματισμένα να μαλακώσουν
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2-3 ντομάτες ώριμες σε κυβάκια
2 ποτήρια του κρασιού πλιγούρι (ή ρύζι ή 1 πλιγούρι και 1 ρύζι)
3 κονσέρβες τόνος στραγγισμένες
1 ποτήρι του νερού γραβιέρα τριμμένη
1 μεγάλο μάτσο φρέσκο δυόσμο (ή μαϊντανό)
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την γέμιση ως εξής: Μαραίνουμε τα κρεμμύδια με λίγο νερό, λίγο λάδι και αλάτι σε ένα σκεύος. Μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει προσθέτουμε τον δυόσμο κομμένο, τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 20-25′. Στην συνέχεια προσθέτουμε το πλιγούρι (ή το ρύζι) και το αφήνουμε 5′ να μαλακώσει. Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την γραβιέρα και τον τόνο και ανακατεύουμε λίγο. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται.

Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα με την γέμιση, τα τοποθετούμε στο ταψί, τα περυχύνουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε περίπου για 1 ώρα στους 200°C, ανάλογα με τον φούρνο μας.

Μαγειρικό μυστικό:

Αν δεν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα βάζουμε κονσέρβας. Μπορούμε όμως την άνοιξη να αγοράσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα από την λαϊκή, να τα τυλίξουμε σε μασουράκια και να γεμίσουμε αποστειρωμένα βάζα. Έτσι διατηρούνται έτοιμα για χρήση μήνες ολόκληρους. Εναλλακτικά, τα ζεματάμε, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο φτιάχνοντας πακέτα, ανάλογα πόσα ντολμαδάκια φτιάχνουμε την φορά και τα βάζουμε στην κατάψυξη μέσα σε καθαρή σακούλα. Όποτε χρειαζόμαστε φύλλα ξεπαγώνουμε ένα πακέτο και τα χρησιμοποιούμε όπως τα φρέσκα, χωρίς να τα ζεματίσουμε.

Αρχείο
  • 2018 (2)
  • 2017 (4)
  • 2016 (8)
  • 2015 (13)
  • 2014 (13)
  • 2013 (11)
  • 2012 (49)
  • 2011 (35)
  • 2010 (29)
  • 2009 (33)
  • 2008 (22)
  • 2007 (12)
  • 2006 (12)
  • 2005 (12)
  • 2004 (12)
  • 2003 (12)
  • 2002 (12)
  • 2001 (12)
  • 2000 (12)